Els Muntells està situat a la part sud del delta, prop de la màniga de terra anomenada el Trabucador, que forma la península dels Alfacs, on es concentren les més variades espècies d'aus, tant aquàtiques com terrestres. Així, és molt comú vore grans vols de flamencs, gavines,tords,.... passant per damunt del poble. Com a poblacions més properes tenim Sant Jaume d'Enveja (6 km), Poblenou del Delta (8 km), Sant Carles de la Ràpita (15 km), Amposta (16 km) i Tortosa (40 km). Lo nom del poble ve de "munt" d'arena, ja que els primers habitants del poble se van instal·lar en els petits monticles que s'havien format al terreno. Abans estaven establerts al lloc conegut com "lo sorral", del que hi ha més informació en la secció del Passat del poble d'Els Muntells.

La principal dedicació dels habitants del poble és l'agricultura i la construcció. Als mesos d'hivern, la faena agrícola se concentra als hivernacles i a la recollida dels cítrics. Quan comença la primavera, s'inicia la preparació dels camps d'arròs (anomenats aquí baix "quadros"). Actualment s'utilitzen tractors equipats d'un làser per aconseguir que lo terreno quede totalment plà per a un òptim creixement de l'arròs, i per així evitar el creixement de males herbes (mill, arròs bord,...). En els mesos següents es procedeix a l'inundació del camp i a la plantada de l'arròs. La sega es produeix als mesos de setembre/octubre, podent-se avançar o retrassar pels diferents factos meteorològics.

La quantitat d'habitants habitual esta ja prop dels 600, encara que, com a dada excepcional, aquest nombre augmenta cada any, ja que molts joves es queden o tornen a viure als Muntells. Als mesos d'estiu, en especial a l'agost durant les festes, tamé se veu incrementada esta xifra.

Copyright © 1998-2004 Xolda Productions